Bij KOTI vinden we het belangrijk continu vooruit te streven. Wij dragen verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van onze productieprocessen en streven ernaar de impact op het milieu tot een minimum te beperken. Als familiebedrijf zijn we ons zeer bewust van het erfgoed dat we door willen geven aan de generaties na ons.
Een belangrijk aspect van ons duurzaamheidsbeleid is de bevordering van recycling. Sinds 2012 vermalen we een deel van de restmaterialen. Restmaterialen bestaan o.a. uit retour geleverde borstels en overblijvende materialen die ontstaan bij productie. Deze restmaterialen worden gebruikt bij de fabricage van nieuwe delen. Overtollig materiaal vindt haar weg naar andere toepassingen buiten de veegborstelproductie.
KOTI streeft naar een minimale milieu-impact en zet zich in voor het verminderen van uitstoot. We investeren in energie-efficiënte productiemethoden en zoeken voortdurend naar manieren om ons energieverbruik te verminderen. Onze vrachtauto maakt binnenkort gebruik van hernieuwbaar biobrandstof en alle voertuigen die wij inzetten zijn hybride of elektrisch aangedreven.
In lijn met ons streven naar duurzaamheid hebben we geïnvesteerd in stroomopwekking via zonnepanelen. Onze faciliteiten worden deels aangedreven door schone, hernieuwbare zonne-energie. We leveren gedurende 5 dagen per week energie voor eigen gebruik. In het weekend wordt de opgewekte stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk.
Door borstels met versleten vezels te voorzien van nieuwe vezels, kan de kern hergebruikt worden.
Deze aanpak biedt zowel economische als ecologische voordelen: u vermindert materiaalverspilling en bespaart op kosten.
Zodra het vulmateriaal van uw KOTI-borstel de slijtagegrens bereikt, kunt u de versleten borstel terug naar KOTI sturen.
Wij controleren de totale kernconstructie op eventuele gebreken, checken toleranties en de eventuele lagering, en verwijderen de oude bezetting.
Nadat de kernconstructie is goedgekeurd wordt de borstel opnieuw herbezet. We verwijderen de oude borstelharen en vervangen deze door nieuwe. Dit proces wordt uitgevoerd in onze gespecialiseerde fabriek.
U ontvangt dezelfde kern met nieuwe vulmaterialen. Zo verkleinen we samen onze ecologische voetafdruk.
KOTI heeft haar eigen ontwikkel- en testafdeling voor borstels. De cyclus van ontwerpen, testen, plannen, doen en controleren is gericht op het verbeteren van de milieuprestaties en het voorkomen van de verspilling van grondstoffen en energie. Ons team werkt continu aan het identificeren van nieuwe methoden en materialen die onze producten nog duurzamer maken. We werken samen met experts in de sector en nemen deel aan initiatieven die gericht zijn op het verminderen van de impact van industrieën op het milieu.
Alle veegborstels van KOTI zijn al sinds 2010 voorzien van een gepatenteerde slijtage-indicator. Dit actieve sturingsmechanisme levert in de praktijk aantoonbaar een verlenging van de levensduur op van circa 8% tot 15%. Wij controleren bij elke levering of de veegborstels onvoldoende of niet goed zijn versleten. Daarnaast organiseren we jaarlijks, indien gewenst, een gratis door ons te verzorgen bijscholingscursus voor de chauffeurs. De cursus geeft de chauffeur de tools om zijn machine beter af te stellen voor het behalen van een beter veegresultaat en een langere levensduur van de borstel.
Klaar om uw proces naar een hoger niveau te tillen? Onze gespecialiseerde adviseurs helpen u graag.